Del passat 30 d'abril al 8 de maig Limonium SL va organitzar el Programa de Recuperació de l'art de la Pedra Seca a Tarragona, un conjunt d'activitats entorn aquesta activitat inclosa dins la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco el 2018. La pedra seca ha estat una tècnica constructiva utilitzada des de fa segles a la ciutat de Tarragona i el seu entorn i encara en tenim bones mostres, però que ha quedat oblidada. Mitjançant el programa es pretenia corregir aquesta situació. En concret, es van plantejar tres accions complementàries: una jornada divulgativa i formativa, que es va dur a terme a la seu del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Tarragona (COAATT); un curs pràctic de construcció de pedra seca, que va consistir en la construcció d’una cabana en el Parc Ecohistòric del Pont del Diable, a càrrec de Marges Priorat; i dues excursions a peu des del Parc per tal de conèixer el patrimoni de pedra seca existent.
Aquí podeu veure el vídeo del taller.
JORNADA FORMATIVA (Divendres, 30 d’abril de 2021)
LLOC D’IMPARTICIÓ: Sala Actes COAATT (Rambla Francesc Macià, 6) Baixos
16:00h Benvinguda i presentació a càrrec d’autoritats i organitzadors.
16:20h “L’art de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de Tarragona i de Catalunya ”, a càrrec de Guillermo Soler (antropòleg, Limonium) i Rosa Canela (antropòloga, tècnica de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya)
17:00h “Els inicis de l’arquitectura sostenible”, a càrrec de Sergio Coll (Escola d’Arquitectura URV) i Jaume Roset (Departament de Física aplicada de la UPC)
17:40 Pausa
17:50 “Valors ambientals i paisatgístics de la pedra en sec”, a càrrec de Cèlia Mallafré (ETSA-URV) i Eduardo Soler (enginyer agrònom, Limonium)
18:30 “Importància de la fonamentació romana”, visita virtual a càrrec de Josep Maria Puche (arqueòleg, ICAC) i Iván Fernández Pino (arquitecte, ICAC)
19:15 Cloenda
Hi van participar una vintena d'alumnes en format presencial més una quantitat equivalent que van seguir-lo on line.
CURS PRÀCTIC DE CONSTRUCCIÓ EN PEDRA SECA (2, 8 i 9 de maig)
Hi van participar divuit persones que al llarg de tres jornades van participar en la construcció d'una petita barraca de pedra seca al Parc Ecohistòric. El curs el va dirigir Carles Giménez (Marges Priorat).
PASSEJADES DIVULGATIVES (2 i 9 de maig)
Es van fer dues passejades en diumenge al matí, orientades al públic familiar i amb una vintena d'assistents cadascuna, aproximadament. La primera va ser una ruta senderista de reconeixement de canteres romanes i va anar a càrrec d'Iván Fernández Pino (arquitecte, ICAC). La segona va portar a diverses barraques de pedra seca a l'entorn del Parc Ecohistòric, guiada per Guillermo Soler (antropòleg, Limonium).
ORGANITZA: AMB EL SUPORT DE:
EN COL·LABORACIÓ AMB: